Rețeaua. Poezia românească a anilor 2000


cop benga (1)

Colectia Aula Magna

ISBN: 978-973-125-472-2

Pret: 40 lei + TVA

Dezbaterile referitoare la poezia românească din jurul anului 2000, purtate mai ales în mediul on-line, nu au fost dublate de o abordare sistematică a fenomenului în revistele culturale de prestigiu sau în studii de specialitate. S-au publicat sute de cronici, s-au făcut câteva anchete şi dosare care au pus în discuţie tema poeziei „douămiiste”, i s-a dedicat o carte (a Ştefaniei Mincu), s-au iniţiat controverse. Totuşi, popularitatea temei nu a produs clarificarea teoretică a unor concepte cu care s-a operat îndelung în aceşti ani.

Volumul de faţă iniţiază o serie de incursiuni în această temă, împletind fire multiple, de bună seamă în mod inegal, şi revenind periodic asupra unor aspecte delicate, pentru a le aşeza în lumină din mai multe unghiuri posibile. Este, metaforic spus, o serie de fotografii succesive ale unui fapt cultural aflat (încă) în evoluţie.

 

Graţiela BENGA (n. 1972) este cercetător ştiinţific la Institutul de Ştiinţe Socio-Umane “Titu Maiorescu” din Timişoara. Absolventă a Universităţii de Vest, Facultatea de Litere şi Filosofie, şi-a susţinut teza de doctorat în filologie în anul 2007. Este istoric şi critic literar.

A publicat Mircea Eliade. Căderea în istorie (2005, Premiul Filialei din Timişoara a USR, nominalizare la Premiul de debut al USR), Traversarea cercului. Centralitate, iniţiere, mit în opera lui Mircea Eliade (2006), Recurs la destin. Eseu asupra poeziei lui Mircea Dinescu (2008), Cu cărţile la vedere (2013), Cu cărţile la vedere. O privire asupra literaturii marginilor, ediţia a doua, revăzută şi adăugită (2015). Are numeroase colaborări la volume colective şi în periodice (Orizont, Poesis International, Philologica Jassyensia, Studii de ştiinţă şi cultură, Viaţa românească ş.a.). A primit Premiul pentru critică literară al revistei Orizont (2015).

 Cumpără Acum
 
 Cumpără Ediția Print