Cristian Pătrășconiu (ed.) – Comunismul de apoi


coperta 1 comunismul de apoi

Dialogurile adunate în acest volum dau seama – fatalmente incomplet, dar onest și dintr-o perspectivă tranșant-critică (și, deci, sănătoasă) – de resturile comunismului, ale comunismelor mai bine spus. Ele sunt purtate cu patru personalități de vârf ale scenei culturale românești și cu patru dintre cele mai respectate nume din afara țării noastre (trei istorici de top din întreaga lume ai comunismului  și unul dintre cei mai faimoși disidenți comuniști din Europa).

Ana Blandiana, Adam Michnik, Vladimir Tismăneanu, Thierry Wolton, Lucian Boia, Stéphane Courtois, Dragoș Paul Aligică și Dennis Deletant – sunt cei opt invitați din această carte : cu toții și în felurite moduri sunt implicați, prin operă și prin atitudine publică, într-o vastă, mereu necesară și întrutotul respectabilă operațiune de a spune adevărul cu privire la comunism.

-Cristian PĂTRĂȘCONIU

Editura Universităţii de Vest, 2020
ISBN 978-973-125-741-9

PREȚ: 14,5+TVA

Ana Blandiana

Memorialul dela Sighet nu este un drum spre trecut, e un drum spre viitor

Thierry Wolton

Toată lumea a fost complice cu comunismul, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Stéphane Courtois

Cred că am fost prea blând în ”Cartea neagră a comunismului”

Dennis Deletant

Comunismul s-a impus în România cu sprijinul decisiv al armatei sovietice; în absenţa acesteia, ar fi fost cu totul altceva.

Adam Michnik

Doar dictatura are nevoie de eroi; vremurile dictatoriale au nevoie de eroi, de oameni cu onoare, de oameni care să se opună cu vehemenţă. Democraţia are nevoie de cetăţeni.

Vladimir Tismăneanu

Când, după câţiva ani, am mers în casa Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, am văzut că ţinea pe noptiera de lângă pat Raportul Final, ediţia tipărită, în prima fază, la Monitorul Oficial.

Lucian Boia

Comunismul, aşa cum este el pe hârtie, nu se poate construi. Cred despre comunism că este terminat, fiindcă eşecul a fost total, a fost prea categoric.

Dragoș Paul Aligică

Cu cât cineva este mai mult şi intens înconjurat de comunism şi comunişti, cu atât standardale sale etice sunt diminuate şi comportamentul său înclină în direcţia înşelăciunii şi egocentrismului interesat. Interesant, dar nu surprinzător pentru noi. Prin comparaţie, comportamentul celor expuşi sistemului capitalist este etic superior.