Descriere
PREZENTARE CARTE
Cea mai prolifică sinteză de gândire europeană a secolului al IV-lea o reprezintă, fără urmă de îndoială, gândirea Sfântului Grigorie, episcopul Nyssei. Nu există niciun scriitor, filosof sau teolog creștin, care să-și fi însușit și asumat la fel de bine ca Sfântul Grigorie, atât cultura filosofică a vremii, cât și gândirea creștină.
Dacă urmărim întreg parcursul creșterii intelectuale și devenirii culturale, dar și duhovnicești a Sfântului Grigorie și ne însușim gândirea lui, obținem o uimitoare concepție creștină, în care îngemănarea filosofico-teologică ni se prezintă într-un tot unitar fericit.
Numit fiind „cel mai mare filosof dintre teologi“, dar și sfânt deopotrivă, gândirea lui trebuie luată, în contemporaneitate, drept reper de gândire filosofico-teologică, în care cele două științe sunt categoric complementare în măsura în care caută cu sinceritate fie adevărul, fie Adevărul.
Cartea de față contribuie, cel mai probabil, atât la desființarea unor preconcepții teologice false cu privire la filosofia greacă, cât și la supunerea unei interogații prime cu privire la autosuficiența rațiunii, demonstrând, dacă este citită cu smerenie și sinceritate, faptul că rațiunea fără credință este sterilă, iar credința fără rațiune este de neînțeles, de neacceptat…
Recenzii
Nu există recenzii până acum.