Ideologie și istoriografie : Protocronismul


cop 1 roiban

 

Titlu: Ideologie și istoriografie : Protocronismul

Autor: Cristian Roiban

Prefață de Victor Neumann

Domeniu : Istorie

Colecție: Biblioteca de cercetare

ISBN : 978-973-125-429-6

Pagini: 377 pag.

Format: 16×24 cm

Anul publicării: 2014

Preț:  24 RON

Comandă

 

 

Prezentare carte

Realizat în cadrul programului Școala Doctorală Internațională de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” de la Universitatea de Vest din Timișoara, volumul Ideologie și istoriografie: Protocronismul elaborat de tânărul istoric Cristian Roiban abordează o temă importantă pentru cunoașterea regimului Ceaușescu, contribuind la mai buna înțelegere a controversatului trecut intelectual și politic al Românieisecolului al XX-lea.        

Prof. univ. dr. Victor NEUMANN

Ideologie și istoriografie: Protocronismul este o analiză conceptuală și istoriografică a ideologiei naţional-comuniste din timpul regimului Ceauşescu. Cristian Roiban urmărește cum regimul politic a renunţat la marxism-stalinism și s-a orientat spre un naţionalism izolaţionist, pe criterii etnice, ca nouă bază de legitimare a dictaturii din România. Autorul este interesat de concepte, de newspeak-ul orwellian, de construirea societăţi carismatice prin intermediul limbajelor.

Prof. dr. drs. h.c. Armin HEINEN

Prezentare autor

Cristian ROIBAN este începând din 2013 doctor în istorie conceptuală al Universității de Vest Timișoara; este, de asemenea, absolvent al Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck”, masterand al Universităților Augsburg, Germania (2008) și CEU Budapesta (2003) și beneficiarul unor burse și premii acordate de Volkswagen Stiftung, Soros Fundation,Georg Eckert Institut – Leibniz Institut für Internationale Schulbuchforschung, Braunschweig și DAAD. Principalele sale domenii de interes sunt istoria conceptuală, istoria istoriografiei, teoria ideologiei, naționalismul și național-comunismul.