Introducere în științe politice


cop 1 coltescu

Titlu: Introducere în științe politice

Autor: Gabriela Colțescu

Volum postum îngrijit de Ilona Bîrzescu, Lucian Vesalon, Ioana Filip, Adrian Atanasescu, Călin Goina

Domeniu : Științe Politice

Colecție: Amfiteatru

ISBN : 978-973-125-433-3

Pagini: 213 pag.

Format: 16×24 cm

Anul publicării: 2014

Preț: 16,5 RON

Comandă

 

Prezentare carte

Prezentul volum include texte care au servit ca suport pentru cursurile Introducere în ştiinţe politice şi Sociologie politică susţinute de Gabriela Colţescu la Universitatea de Vest din Timişoara. Aceste discipline au făcut parte din primele eforturi de a oferi studenţilor din Timişoara o expunere la dezbaterile şi conceptualizările specifice ştiinţelor politice.

Redactarea cursurilor reprezenta, pentru Gabriela Colţescu, o activitate niciodată încheiată, ci mereu reluată, schimbată, reconsiderată, ceea ce ne avertizează asupra dificultăţilor de a fi putut identifica – în vederea prezentei editări – varianta de text cea mai apropiată intenţiilor sale teoretice sau metodologice.

Volumul conţine o discuţie a unor concepte fundamentale în ştiinţele politice, precum legitimitate sau autoritate, o sistematizare a analizei partidelor politice, o introducere în studiul regimurilor politice contemporane, precum şi o analiză a relevanţei clivajelor pentru înţelegerea fenomenelor social-politice contemporane.

Prezentare autor

Gabriela Colţescu, doctor în filosofie al Universităţii Bucureşti,a predat aproape 45 de ani în învăţământul superior din Timişoara. A debutat în cadrul Catedrei de Ştiinţe Sociale a Centrului Universitar Timişoara, devenind asistent şi apoi lector la Institutul Politehnic din Timişoara. Începând cu anul 1990 este conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara, iar din 1999 predă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, fiind şi primul decan al acestei facultăţi. A publicat peste o sută de studii, articole şi recenzii în reviste de specialitate şi în presa locală şi naţională. Dintre cărţi, ultima publicaţie majoră, la care a lucrat în calitate de coordonator şi coautor, a fost Vocabular pentru societăţile plurale (A plurális társadalmak szótára), ediţie bilingvă româno-maghiară, Polirom, Iaşi, 2005. Postum, în 2011, la Editura Universităţii de Vest din Timişoara a apărut volumul Prelegeri de istoria gândirii politice.