Suveranitatea statelor și integrarea europeană a Balcanilor: cazul Serbiei


cop 1 lazea

Titlu: Suveranitatea statelor și integrarea europeană a Balcanilor: cazul Serbiei

Autor: Dan D. Lazea

Domeniu : Științe Politice și Relații Internaționale

Colecție: Aula Magna

ISBN: 978-973-125-440-1

Pagini: 270 pag.

Format: 16×24 cm

Anul publicării: 2015

Preț: 27 RON

Comandă

 

Prezentare carte

Cercetarea de faţă încearcă să acopere lipsa studiilor interdisciplinare asupra istoriei integrării europene în Balcani şi să realizeze conexiunile necesare între diferitele discipline care abordează acest subiect, în speranţa că relaţia evidenţiată între condiţionalitatea politică şi suveranitatea statelor-ţintă în procesul integrării este de natură a aduce o nouă perspectivă asupra succeselor şi eşecurilor integrării europene.

„Această cercetare ambițioasă se înscrie într-o perspectivă în mare măsură interdisciplinară, în sensul în care face legătura între teoria relațiilor internaționale și studiile europene ca domeniu academic. Lucrarea depășește cu mult cazul Serbiei, pe care se concentrează efortul empiric, pentru a îngloba întreaga regiune a Balcanilor, și nu se ferește să abordeze în mod convingător probleme care, deși esențiale, rămăseseră nesoluționate.”

Pierre Sadran, profesor emerit, Sciences Po Bordeaux

Prezentare autor

Dan D. Lazea este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Deține titlurile de doctor în Științe Politice al Universității din Bordeaux și doctor în Filosofie al Universității din Torino, în cotutelă cu Universitatea Babeș-Bolyai. A obținut mai multe burse și granturi de cercetare cum ar fi Foreign Policy Fellowship a Colegiului Noua Europă (2009-2010) sau Bursa de excelență Eiffel a guvernului francez (2011-2012).

Publicații: Cosmopolitanism without Foundations, București, Zeta Books, 2014 (editat împreună cu Tamara Cărăuș); Justice, Deliberation, Contestation. Rethinking the Public Sphere within the State and Beyond, Editura Universității de Vest, 2013; Filosofia lui Pareyson: personalism existențial, hermeneutică, ontologia libertății, Editura Universității de Vest, 2009; Intenționalitatea de la Plotin la Lévinas: Metamorfozele unei idei” (editat împreună cu Cristian Ciocan), Editura Universității București, 2005, reeditat de Zeta Books, 2007.